Geç Osmanlı İslamcılık Düşüncesinde “Kadın Hürriyeti” Meselesi - Çelik, Faika; Çavuş, Sinem (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Türkiye’de tarihsel perspektiften kaleme alınmış kadın çalışmaları literatürünün gösterdiği üzere Türkiye'de “kadın sorunu” modernizasyon söylemlerinde merkezi bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı Osmanlı Devleti’nin son döneminde İslamcılık akımı içinde konumlandırılan erkek aydınların kadınının terakkisi ve hürriyetine dair ürettikleri söylemleri incelmektir. 18. yüzyılın sonundan itibaren İslam dünyasında baş gösteren İslamcılık düşüncesi içinde konumlandırılan aydınların kadın meselesine dair ürettikleri söylemlerin hepsini değerlendirmek bu çalışmanın sınırları dışındadır. Bu nedenle çalışmada daha yakın okuma yapabilmek için Mustafa Sabri Efendi (1869-1954) ve Mehmet Şemseddin Günaltay (1883-1961)’ın kadın meselesine nasıl yaklaştıklarını merkeze alınmıştır. Bu iki aydına odaklanmamızın nedeni her ne kadar bu iki düşünür de İslamcılık düşüncesi tarih yazımında İslamcı olarak konumlandırılsalar da bu akımın içindeki düşünce çeşitliliğini göstermektir.