Antakya Haçlı Prensliği Tarihi (1119-1161) - Deniz, Rahime (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2024)
Antakya Haçlı Prensliği Birinci Haçlı Seferi sırasında kuruldu. 170 yıllık hâkimiyeti boyunca bulunduğu bölgenin siyasetinde etkili bir devlet oldu. Prenslik için en büyük tehlike Bizans İmparatorluğu ve Haleb’de bulunan Müslümanlardır. İncelenen dönem Doğu’da Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde Haçlılarla mücadeleye başladığı ve onların bölgede yayılmasının engellendiği bir süreçtir. Bu yıllar arasında prenslik Kudüs kralı II.Baudouin, II.Bohemund, Raymond de Poitiers ve Renaud de Chatillon tarafından yönetildi. Bu dönemde özellikle Artukoğlu İlgazi, İmadeddîn Zengî ve Nureddîn Zengî gibi Müslüman liderler Antakya Haçlılarına büyük kayıplar verdirdi. Müslümanlara karşı verilen kayıpları telafi etmek ise Antakya Haçlıları için kolay olmadı. Bu durum prensliğin gücünü zayıflattı. Ayrıca Bizans İmparatoru II.Ioannes Komnenos 1137 ve 1142 yıllarında Kilikya ve Antakya’ya sefer düzenledi. İmparator Manuel Komnenos ise 1159 yılında Antakya’ya gelerek Prensliği vassali yaptı.