Hellenistik Döneme Doğru (MÖ 5-4. Yüzyıl) Kolonizasyon Hareketlerinde Kırmızı ve Siyah Firnisli Seramikler - Kocaispir, Ahmet (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Hellenistik döneme doğru (MÖ 5-4. yüzyıl) kolonizasyon hareketlerinde kırmızı ve siyah firnisli seramikler, Anadolu’nun seramik repertuarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu seramikler, Megabazos döneminden itibaren Anadolu’ya ithal edilmeye başlanmıştır. MÖ 5. yüzyılın başlarına kadar koloniler tarafından Anadolu’ya getirilen bu seramikler, çeşitli formlarda üretilmiştir. Özellikle MÖ 480/475-450 yılları arasında kolonizasyon hareketlerinde en yoğun ithalatı görmüşlerdir. Ancak MÖ 450-430/425 yılları arasında siyasi nedenlerle koloni hareketliliğinde azalma yaşanmıştır. MÖ 5. yüzyılın sonlarında ise koloni hareketliliğinin artmasıyla kırmızı ve siyah figürlü Attika seramiklerinde de artış görülmüştür. Bu kitap, söz konusu seramiklerin kolonizasyon hareketleriyle ithal edilişlerinin kanıtlarını sunmaktadır. Ayrıca kitapta, koloniler tarafından taşınan seramik form örnekleri de açıklamalı bir şekilde yer almaktadır. Bu kitap, hem literatür tarayan bilim insanları hem de öğrenciler için faydalı bir kaynak olacaktır. During the Hellenistic period (5th-4th century BC), red and black glazed ceramics played an important role in Anatolia’s ceramic repertoire in the colonization movements. These ceramics began to be imported to Anatolia from the Megabazos period onwards. Until the early 5th century BC, these ceramics, brought to Anatolia by colonies, were produced in various forms. They were particularly heavily imported during the colonization movements between 480/475-450 BC. However, there was a decrease in colonization movements due to political reasons between 450-430/425 BC. Towards the end of the 5th century BC, an increase in colonization movements led to an increase in red and black figure Attic ceramics as well. This book presents evidence of the importation of these ceramics through colonization movements. Additionally, the book includes explanatory examples of ceramic forms transported by colonies. This book will be a useful resource for both literature-reviewing scholars and students.