’Antre’ Tiyatro Yazıları - Akyüz, Burak (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Bu metin, yazar Burak Akyüz’ün ’Antre’ adlı tiyatro yazıları kitabının içeriğini ve yayın bilgilerini içermektedir. Kitabın basım, yayın ve satış hakları Akademisyen Kitabevi A.Ş.’ye aittir ve izin alınmadan çoğaltılamaz, dağıtılamaz. Kitap, T.C. Kültür Bakanlığı bandrolü ile satılmaktadır.Metin, oyun eleştirileri ve tiyatro yazıları olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Oyun eleştirileri bölümünde, çeşitli tiyatro oyunlarına dair eleştiriler yer almaktadır. İstanbul Şehir Tiyatrosu’ndaki Othello, İzmir Devlet Tiyatrosu’ndaki Kalpaklılar ve Boyacı, Ortaoyuncular’ın Vişne Bahçesi oyunu gibi oyunlar ele alınmıştır. Ayrıca, İstanbul Devlet Tiyatroları’ndaki Sokrates’in Son Gecesi ve Van Devlet Tiyatrosu’ndaki Inısmore’un Yüzbaşısı (Kedi) gibi oyunlar da eleştirilmiştir.Tiyatro yazıları bölümünde ise, Hamlet, Ivanov, Lady Macbeth, Nina karakterlerinin oyunlardaki aksiyon gelişimi incelenmiştir. Ayrıca, William Shakespeare’in Venedik Taciri oyununda merhamet kavramı, oyun yazarlığı mesleği ve bir tiyatro uyarlaması olan ’Asiye Nasıl Kurtulur’ da ’erkeklik’ sorunsalı ele alınmıştır.Bu metin, Burak Akyüz’ün tiyatro yazılarına dair bir derleme niteliğindedir ve tiyatro alanında çalışanlar, öğrenciler ve tiyatro severler için faydalı bir kaynak olabilir. This text contains the content and publication information of the book Äntreb̈y the author Burak Akyüz. The printing, publishing, and sales rights of the book belong to Akademisyen Kitabevi A.Ş. and cannot be reproduced or distributed without permission. The book is sold with the official stamp of the Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey.The text consists of two sections: play reviews and theater writings. The play reviews section includes critiques of various theater plays such as Othello at Istanbul City Theater, Kalpaklılar and Boyacı at Izmir State Theater, and Vişne Bahçesi by Ortaoyuncular. Additionally, plays like Sokrates’in Son Gecesi at Istanbul State Theaters and Inısmore’un Yüzbaşısı (Kedi) at Van State Theater are also reviewed.In the theater writings section, the development of action in plays featuring characters like Hamlet, Ivanov, Lady Macbeth, and Nina is examined. Furthermore, concepts such as mercy in William Shakespeare’s The Merchant of Venice, the profession of playwriting, and the issue of ’masculinity’ in a theater adaptation called ’Asiye Nasıl Kurtulur’ are discussed.This text is a compilation of Burak Akyüz’s theater writings and can be a useful resource for professionals, students, and enthusiasts in the field of theater.