Farklı Nesillerde Tesettür Algısı - Özüdoğru, Büşra (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Türkiye’de muhafazakâr tabanın modernleşme sürecinin en görünür yanlarından biri tesettürlü kadının modernleşme sürecidir. Geleneksel tesettür algısından, modern tesettür algısına yönelik gerçekleşen değişim ile kadınların tesettüre yönelik algıları ve sosyo-kültürel yaşamları da dönüşmüştür. Bu çalışmanın konusu farklı nesillerde tesettür konusunun nasıl algılandığıdır. Çalışma, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde teorik olarak tesettür kavramı ve tesettür algısının değişimine yol açan etkenler geniş çerçevede ele alınıp tartışılmıştır. Uygulama bölümünde ise nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, farklı nesilleri temsilen 6 aileden 3 nesil toplam 18 kişi ile yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma ile farklı üç neslin, tesettürü zihinlerinde nasıl yorumladıklarını ortaya koymak ve aralarındaki temel farklılıklar ile yaşanan değişimi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma neticesinde tesettür algısının nesiller arası değiştiği ve günümüzde modern bir tesettür algısının varlığı saptanmıştır. In Türkiye, one of the most visible aspects of the modernization process of the conservative base is the modernization process of veiled women. The shift from a traditional perception of veiling to a modern one has transformed women’s perceptions of veiling and their socio-cultural lives. This work examines how veiling is perceived across different generations. The study consists of two parts: theoretical and applied. The first part theoretically discusses the terminology of veiling and the events that led to the change in perception. The applied part utilizes a qualitative research method, conducting semi-structured interviews with 18 individuals from 6 families representing 3 generations. The research aims to reveal how veiling is interpreted in three different ways, highlighting the fundamental differences and the generational shift in perception. The research concludes that the perception of veiling has changed across generations, and that a modern understanding of veiling exists today.