Boksör ve Güreşçilerde Fiziksel Yorgunluk ve Biyomotorik Özellikler - Asan, Selim (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Bu kitap, boksörler ve güreşçilerin fiziksel yorgunluk ve biyomotorik özellikleri üzerine odaklanmaktadır. Editör Prof. Dr. İlhan Şen ve yazar Dr. Selim Asan tarafından hazırlanan bu kitap, Akademisyen Kitabevi A.Ş. tarafından basılmıştır.Kitap, boks ve güreş sporuyla ilgilenen sporcuların fiziksel yorgunluk durumunu ve biyomotorik özelliklerini incelemektedir. Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Sporcu Performans Ölçüm Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından desteklenmiştir. Çalışmaya 24 gönüllü erkek sporcu katılmış ve denge, reaksiyon süresi, çeviklik, anaerobik güç ve kan laktat düzeyleri gibi ölçümler alınmıştır. Ayrıca, sporcuların yorgunluğunu oluşturmak için Wingate anaerobik güç testi yapılmış ve farklı zaman aralıklarında ölçümler tekrarlanmıştır.Bu kitap, boks ve güreş gibi sıklet sporlarında müsabık sporcuların seçiminde önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, sporcuların yorgunluktan kaynaklanan kayıplarını belirlemeye yardımcı olmaktadır. Mücadele sporları, anaerobik ve aerobik antrenman, anaerobik ve aerobik güç ve kapasite, laktat metabolizması, antrenmanın temel motorik özellikleri gibi konular da kitapta ele alınmaktadır.Bu kitap, boks ve güreş sporuyla ilgilenen sporcular, antrenörler ve spor bilimciler için önemli bir kaynak olacaktır. This book focuses on the physical fatigue and biomotor characteristics of boxers and wrestlers. Edited by Prof. Dr. İlhan Şen and written by Dr. Selim Asan, this book is published by Akademisyen Kitabevi A.Ş. The book examines the physical fatigue status and biomotor characteristics of athletes interested in boxing and wrestling. This study is supported by Atatürk University Athlete Performance Measurement Evaluation and Rehabilitation Center. 24 male athletes volunteered for the study and measurements such as balance, reaction time, agility, anaerobic power, and blood lactate levels were taken. In addition, the Wingate anaerobic power test was conducted to induce fatigue in athletes and measurements were repeated at different time intervals.This book provides an important contribution to the selection of competitive athletes in weight sports such as boxing and wrestling. It also helps determine the losses caused by fatigue in athletes. Topics such as combat sports, anaerobic and aerobic training, anaerobic and aerobic power and capacity, lactate metabolism, and the fundamental motor characteristics of training are also addressed in the book.This book will be a valuable resource for athletes, coaches, and sports scientists interested in boxing and wrestling.