Bir Zamanlar Gümüşhane - Saylan, Kemal (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Bu metinde, Kemal Saylan tarafından yazılan B̈ir Zamanlar Gümüşhaneädlı kitabın özeti verilmektedir. Kitap, Gümüşhane’nin Osmanlı dönemindeki tarihi ve idari gelişimini ele almaktadır. Gümüşhane, Osmanlı hâkimiyetine girdiği 1479’da Rum Eyaleti’ne bağlı bir sancak merkezi olarak kabul edilmiştir. Daha sonra Trabzon Vilayeti’ne bağlanan Gümüşhane, 20. yüzyılın başında il statüsü kazanmıştır. Ancak günümüzde Gümüşhane’nin merkezi olan Süleymaniye Mahallesi terkedilmiş durumdadır. Bu nedenle, yerel yönetimler tarafından turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülmektedir. Ancak bu çalışmalarda akademik destek eksikliği olduğu belirtilmektedir. Yerel yöneticilerin, tarihi kenti ayağa kaldırmak için sanat tarihçileri, tarihçiler ve mimarlar gibi uzmanlardan oluşan bir komisyon kurması önerilmektedir. This text provides a summary of the book Önce Upon a Time in Gümüşhaneẅritten by Kemal Saylan. The book discusses the historical and administrative development of Gümüşhane during the Ottoman period. Gümüşhane was accepted as a sanjak center under the Rum Province when it came under Ottoman rule in 1479. Later, it became part of the Trabzon Vilayet and gained the status of a province in the early 20th century. However, the central district of Gümüşhane, Süleymaniye Mahallesi, is currently abandoned. Therefore, efforts are being made by local administrations to promote tourism in the area. However, it is stated that there is a lack of academic support in these efforts. It is recommended that local administrators establish a commission consisting of experts such as art historians, historians, and architects to revive the historical city.