Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu Türk Yurdu Dergisi (1911-1931) - ERKAN, Ümmet (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Türk milliyetçiliğinin doğuşu dönemin siyasi, iktisadi, kültürel ve sosyolojik koşulları bağlamında incelenmeye çalışılmıştır. Osmanlı Devleti’nin ağır bir buhran içinde kaldığı 19. yüzyıldan Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan dönem ele alınmış ve Türk milliyetçiliğini doğuran sosyolojik koşullar çözümlenmeye çalışılmıştır. Dönemin en önemli tanığı olan Türk Yurdu dergisi üzerinden de çeşitli tartışma ve polemikler, farklı görüşler analiz edilmiştir. Türk Yurdu dergisi dışında Türk milli kimliğinin inşasına katkı sağlayan Genç Kalemler, Türk Derneği Dergisi, Halka Doğru gibi dergiler ve dönemin bazı gazete ve yayınları da izlenmiştir. Dergi yazarlarının II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet sonrası söylemlerinde meydana gelen değişmeler ve derginin farklı temayülleri de gösterilmeye çalışılmıştır.