Muhafazakârlığın Yerel Görünümleri Siirt Örneği - Özüdoğru, Büşra (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Bu çalışma, muhafazakârlığın yerel görünümlerini Siirt örneği üzerinden incelemektedir. Muhafazakârlık, Avrupa’da modernleşme sürecine tepki olarak ortaya çıkmış ve Türkiye’de cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte belirginleşmiştir. Türkiye’de muhafazakâr düşünce, Batılılaşma tartışmaları çerçevesinde ortaya çıkmıştır ve Türk muhafazakârlığı, inkılapların göz ardı ettiği toplumsal hassasiyetleri koruma amacını taşımaktadır. Türkiye’de ulus-devlet inşasının merkezileşmeye, kültürün standartlaştırılmasına ve toplumun homojenleştirilmesine dayanan süreci, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde farklı gerilimler ve dirençler yaratmıştır. Bu çalışma, Siirt’in muhafazakârlığın yerel farklılıklarını yansıtan bir örnek alan olarak seçilmesi ve yerel olanın sosyolojik bilgisine ulaşılması amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemi ve yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak, 36 kişiyle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler fenomenolojik araştırma desenine göre analiz edilmiştir. Görüşmeler sonucunda, dinî, kültürel ve siyasal muhafazakârlığa yönelik yerel farklılıkları sergileyen önemli temalar ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde hazırlanmıştır. This study examines the local manifestations of conservatism through the example of Siirt. Conservatism emerged as a reaction to the modernization process in Europe and became more prominent in Turkey with the establishment of the republic. Conservative thought in Turkey emerged within the framework of Westernization debates and aims to protect social sensitivities that were overlooked by the reforms. The process of nation-state building in Turkey, which is based on centralization, standardization of culture, and homogenization of society, has created various tensions and resistances, especially in the Eastern and Southeastern Anatolia regions. This study was conducted with the aim of selecting Siirt as a case study that reflects the local differences of conservatism and accessing sociological knowledge of the local context. In-depth interviews were conducted with 36 individuals using a qualitative research method and a semi-structured interview technique. The data obtained were analyzed according to the phenomenological research design. As a result of the interviews, significant themes emerged that demonstrate local differences in religious, cultural, and political conservatism. This study was conducted at the Department of Sociology, Necmettin Erbakan University.