Fransız Seyyah ve Konsolosların Gözünden Ordu-Fatsa-Ünye - Uygun, Süleyman (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Bu kitap, Fransız seyyah ve konsolosların gözünden Ordu, Fatsa ve Ünye’nin tarihi süreçteki gelişimini ele almaktadır. Karadeniz coğrafyasının küçük parçalarını tamamlayan bu üç kent, 19. yüzyıldaki kentsel dönüşümleriyle öne çıkmaktadır. Kitap, Fransız seyyah ve konsolosların yanı sıra diğer yabancı seyyah ve konsolosların anlatımlarıyla da desteklenerek, yerel arşiv ve kaynak malzemeleriyle zenginleştirilmiştir. Eser, bu üç kentin tarihini farklı bir gözle ele alarak, seyyah ve konsolosların gözlemlerini ve raporlarını kullanmaktadır. Ancak bu tür eserlerin subjektif değerlendirmelere yol açabileceği göz önünde bulundurulmuştur. Kitap, Ordu, Fatsa ve Ünye’nin tarihi süreçteki dönüşümünü anlatırken, sosyo-ekonomik ve kültürel tarih yazımında Osmanlı arşiv malzemelerinin yetersizliği sorununu da ele almaktadır. Eser, üç bölümden oluşmaktadır ve Ordu, Fatsa ve Ünye’nin tarihini ayrı ayrı ele almaktadır. Bu çalışma, kent tarihi araştırmalarına farklı bir perspektif sunmaktadır. This book examines the historical development of Ordu, Fatsa, and Ünye through the eyes of French travelers and consuls. These three cities, which complement the geography of the Black Sea region, stand out with their urban transformations in the 19th century. The book is enriched with the accounts of not only French travelers and consuls but also other foreign travelers and consuls, as well as local archives and source materials. The work takes a different perspective on the history of these three cities by using the observations and reports of travelers and consuls. However, it is acknowledged that such works can lead to subjective evaluations. While narrating the transformation of Ordu, Fatsa, and Ünye in their historical processes, the book also addresses the problem of the inadequacy of Ottoman archival materials in socio-economic and cultural history writing. The book consists of three parts and separately examines the history of Ordu, Fatsa, and Ünye. This study offers a different perspective on urban history research.