Osmanlı Belgelerinde Nazilli Kazâsı XIX. Asır Nazilli Tarihinin Kaynakları – IV - Akbaş, Yavuz (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Osmanlı Belgelerinde Nazilli Kazâsı XIX. Asır isimli kitap, Nazilli Kazâsı’nı ilgilendiren Osmanlı Arşiv vesîkalarını içermektedir. Kitap, Osmanlı padişahları III. Selim, IV. Mustafa, II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz ve II. Abdülhamid dönemlerindeki belgeleri yeni harflere aktarılmış şekilde sunmaktadır. Belgeler arasında mahkeme ilâmları, zeamet tevcihleri, resmî görevlere tayinler, Ayân ailesi Eycelli-zâdeler, Tanzîmât-ı Hayriye, Büyük Meclis, Menderes Nehri, ticaret hayatı, vergilendirme, fabrikalar, madenler, vakıflar, tarım, hukûk, askeriye ve zelzele gibi çeşitli konular yer almaktadır. Kitabın yayımlanmasında Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin ÖZCAN ve Prof. Dr. Feridun M. EMECEN’in destekleri bulunmaktadır. Bu kitap, Nazilli Kazâsı’nın XIX. yüzyıldaki tarihine ışık tutmayı amaçlamaktadır. The book titled N̈azilli District in the Ottoman Documents of the 19th Centuryc̈ontains Ottoman Archive documents related to the Nazilli District. The book presents the documents from the reigns of Ottoman sultans III. Selim, IV. Mustafa, II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz, and II. Abdülhamid in the new alphabet. Among the documents are court orders, land grants, appointments to official positions, the Ayân family Eycelli-zâdeler, Tanzîmât-ı Hayriye, the Grand Council, the Menderes River, trade life, taxation, factories, mines, foundations, agriculture, law, military, and earthquakes, among various other topics. The publication of the book was supported by Nazilli Mayor Kürşat Engin ÖZCAN and Prof. Dr. Feridun M. EMECEN. This book aims to shed light on the history of Nazilli District in the 19th century.