Müzikte 45 Dizi - Tunçer, Deniz (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Deniz Tunçer’in M̈üzikte 45 Diziädlı kitabı, müzikte diziler konusuna ilgi duyan herkes için hazırlanmıştır. Kitap, müzik teorisi, kulak eğitimi ve solfej alanlarının içeriklerinden biri olan diziler konusunu ele almaktadır. Türkçe kaynakların sınırlı olması ve dizilerin dereceler yardımıyla anlamlandırılması ve öğretilmesi pratiği, yazarın bu konuya kendi perspektifiyle yaklaşmasını sağlamıştır. Kitapta, müzikteki diziler sistemli bir yapı dahilinde ele alınmış ve 45 dizi alfabetik olarak sıralanmıştır. Her dizi, 12 ses eşit temperaman sistemi çerçevesinde düşünülerek 12 sese aktarılmış ve tablolar aracılığıyla müzik teorisindeki aralık ve derece konuları açıklanmıştır. Kitapta yer alan diziler, farklı müzik kültürlerinde yer alan dizilere de yer verilerek geniş bir perspektif sunmaktadır. Kitap, müzikte dizilerin farklı renkler, renk paletleri ve atmosferler oluşturabileceğini vurgulamaktadır. Giriş bölümünde dizi ve mod tanımları, dizilerin ve modların ortaya çıkışları, makam müziğinde dizi ve seyir, dizilerin kullanılışları gibi konular ele alınmıştır. Kitap, müzik teorisi alanında çalışanlara ve müzikte diziler konusuna ilgi duyanlara katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Deniz Tunçer’s book \"45 Series in Musicïs prepared for anyone interested in the subject of series in music. The book covers the topic of series, which is one of the contents of music theory, ear training, and solfege. The limited availability of Turkish resources and the practice of understanding and teaching series in music through degrees have allowed the author to approach this subject from their own perspective. In the book, series in music are systematically addressed and 45 series are listed alphabetically. Each series is translated into 12 pitches within the framework of the 12-tone equal temperament system, and the topics of intervals and degrees in music theory are explained through tables. The book also includes series from different music cultures, providing a broad perspective. The book emphasizes that series in music can create different colors, color palettes, and atmospheres. The introduction section covers definitions of series and modes, the emergence of series and modes, series and progression in modal music, and the uses of series. The book aims to contribute to those working in the field of music theory and those interested in the subject of series in music.