Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklar - Ayhan, İhsan and Erbil, Ari Avni and Özmen, Murat and Aydın, Sidar Şiyar and Akyay, Özlem Zeynep and Erdut, Arda and Baykal, Rıza Gökhan and İntaş, Kadir and Güven, Alper Tuna and Yıldırım, Ali Osman and Bostan, Hayri and Uyar, Galip Can and Bahçeçioğlu Mutlu, Adile Begüm and Erdem, Kenan and Güçtekin, Tuba and Bahadır, Nihan and Kaya, Emrah and Özel, Faik and Çıkın Boztuğ, Cansu and Boztuğ, Can Yahya and Ayhan Şeker, Cansu and Öztürk, Yusuf and Durmaz, Himmet and Uslu, Muhammed Fuad and Çetinkaya Altuntaş, Seher and Güvenç, Umay and Çetik, Sıla and Tunca, Çağatay and Doğan, Remziye and Turan Şerifler, Nazlı and Doğanözü, Ersin and Ayhan Arslan, Gökçe and Çolak, Esra and Özkara, Feride and Guliyev, İlkin and Altıntop, Sabri Engin and Yarlıoğlu, Ayşenur Miray and Sezgin, Ali and Taşkent Sezgin, Beyza and Doğru, Özlem and Asfuroğlu, Ahmet and Dadashov, Renat and Köksalan, Damla and Afşar Karatepe, Berçem and Karcıoğlu, Ayşe Müge and Erdoğdu, Tayfur and Cengiz, Deniz and Bahçecioğlu Mutlu, Adile Begüm and Arslantürk, Oğuz and Bilen Ayhan, Sevgi (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Diyabet sıklığı; beslenme tarzındaki değişiklikler, sedanter yaşamın yaygınlaşmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Diyabetin kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörü olmasının dışında, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların etyopatogenezinde çok sayıda ortak risk faktörü mevcuttur. Kardiyovasküler hastalıkların medikal ve girişimsel tedavilerindeki gelişmelere rağmen, kardiyovasküler hastalıklar hala dünya genelinde mortalitenin önde gelen nedenidir. Bu kadar iç içe ve sık olan iki hastalık grubunun, hekimlerin günlük pratikte karşılaşacakları hasta popülasyonunun büyük bir bölümünü oluşturacağını öngörmekteyiz. Güncel diyabet tedavisi, pek çok farklı mekanizmaya etki eden yeni ilaç gruplarının da ortaya çıkması ile hastanın ek komorbiditeleri ve risk faktörlerine göre bireyselleştirilmiş tedavi şemalarını içermelidir. Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların, antidiyabetik etkilerinden bağımsız olarak olumlu ve olumsuz kardiyovasküler etkilerinin olduğu unutulmamalıdır. Kardiyovasküler hastalıkların modern tedavisinde hedef akut süreçlerin tedavisinin yanında kardiyovasküler riski azaltarak uzun dönem kardiyovasküler olay ve mortaliteyi önlemektedir.