Kayyum Uygulaması ve Seçmen Davranışı - Gürbüz, Cengiz (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Bu kitap, K̈ayyum Uygulaması ve Seçmen Davranışık̈onusunu ele almaktadır. Kayyum atamalarının seçmen davranışına nasıl etki ettiği bilimsel açıdan incelenmektedir. Kitap, belediyelere kayyum atanmasının yerel düzeyde iktidar mücadelesinin yaşandığı birimler olduğunu ve bu atamaların merkezi yönetim tarafından idari vesayet altına alınma amacıyla yapıldığını vurgulamaktadır. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkarılan bir kanun hükmünde kararname ile terörle mücadele kapsamında belediyelere kayyum atanmaya başlanmıştır. Bu atamaların bazı seçmenler tarafından yerinde bir uygulama olarak değerlendirildiği, bazı seçmenler tarafından ise kararlarına müdahale olarak görüldüğü belirtilmektedir. Kitap, kayyum atamalarının yapıldığı iller üzerinden yapılan analiz ve araştırmaları içermektedir. Bu çalışma, siyaset bilimciler, kanun koyucular, hukukçular, politikacılar ve konuyla ilgilenen herkes için bilgi kaynağı ve yol gösterici olmayı hedeflemektedir. This book addresses the topic of T̈rustee Appointments and Voter Behavior\". It scientifically examines how trustee appointments affect voter behavior. The book emphasizes that the appointments of trustees to municipalities are units where power struggles occur at the local level and that these appointments are made by the central government with the aim of being under administrative guardianship. Following the attempted coup on July 15th, trustee appointments to municipalities began to be made under the scope of counter-terrorism. It is stated that these appointments are considered as a proper implementation by some voters, while they are seen as interference in their decisions by others. The book includes analysis and research conducted on the provinces where trustee appointments were made. This study aims to be a source of information and a guide for political scientists, lawmakers, lawyers, politicians, and anyone interested in the subject.