Statü Oyunları Kadın Toplanmalarında Gösteriş Tüketimi, Bourdıeu Sosyolojisi ve Etnik Sermaye - Karaçizmeli, Ayşe (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Bu çalışma, Şanlıurfa’da yerli ve göçle gelen gruplar arasındaki sosyal gerilim ve tüketim pratiklerinin incelenmesine odaklanmaktadır. Şanlıurfa’da ekonomik olarak üst sınıflarda yer alan grupların tüketim pratiklerinin analizi, sosyal karşılaşmalardan meta tüketimine, mekânsal ayrışmadan ritüellere kadar birçok alanda gerçekleştirilmiştir. Araştırma, yerli ve göçle gelen grupların tüketim pratiklerindeki ayrışma ve ötekinin inşasında bu tüketim pratiklerinin nasıl bir rol oynadığını incelemektedir. Türkiye’deki sosyal bilim araştırmalarının genellikle devlet ve kurum merkezli olduğu ve kültürel olguların durağan bir yapı olarak ele alındığı belirtilmektedir. Bu çalışma ise sınıfa dayalı kültürlerin yaratılma ve kendini ifade etme aracı olan tüketim pratiklerini derinlemesine incelemektedir. Araştırma, yerli ve göçle gelen grupların tüketim pratiklerinin karşılaştırılmasına dayanmaktadır ve bu gruplar ÿerlilerv̈e äşirlerölarak adlandırılmaktadır. Çalışma, kırsal kesimden kente gerçekleştirilen göçlerin İslami gelenekselcilik ile Batılı değerlerin hibritliklerini ürettiğini vurgulamaktadır. This study focuses on examining the social tension and consumption practices between local and migrant groups in Şanlıurfa. The analysis of consumption practices of the upper-class groups in Şanlıurfa, ranging from social encounters to the consumption of goods, spatial segregation, and rituals, has been conducted. The research aims to explore how these consumption practices contribute to the differentiation and construction of the ötherïn the consumption practices of local and migrant groups. It is noted that social science research in Turkey is generally state and institution-centered, and cultural phenomena are often treated as static structures. This study, however, delves into the consumption practices that serve as a means of creating and expressing class-based cultures. The research is based on a comparison of the consumption practices of local and migrant groups, referred to as l̈ocalsänd äşirs\". The study highlights how migrations from rural areas to urban centers produce hybrids of Islamic traditionalism and Western values.