Paratiroid Hastalıkları - Akarsu, Ersin; Ünlütürk, Uğur; Aydın, Cevdet; Çuhacı Seyrek, Fatma Neslihan; Topaloğlu, Oya; Aksoy Altınboğa, Ayşegül; Ersoy, Osman; Özdemir, Elif; Gürsoy Çoruh, Ayşegül; Peker, Elif; Erdoğan, Murat Faik; Kızılgül, Muhammed; et al. (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2023)
Paratiroid hastalıkları, Diabetes Mellitus ve tiroid hastalıklarından sonra endokrinoloji ve metabolizma bilim dalı ile ilgilenenlerin en sık karşılaştığı hastalıklardır. Biyokimyasal tetkiklerin ve görüntüleme yöntemlerinin kullanılmasındaki artış, birçok hastalıkta olduğu gibi paratiroid patolojilerinin de daha sık ve daha erken saptanmasını sağlamıştır. Ek olarak görüntüleme yöntemlerinin gün geçtikçe daha fazla kullanılması sonucu boyun bölgesine cerrahi girişimler, özellikle tiroid cerrahilerinin sıklığını artırmakta, bu da hipoparatiroidi riskini doğurmaktadır. Bu kitap, paratiroid hastalıklarına güncel bir bakış açısı getirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla paratiroid bezlerin anatomisi, fizyolojisi gibi temel öğelerden başlayarak, paratiroid bezleri ilgilendiren her türlü patoloji ve tedavi yöntemleri ele alınmaya çalışılmıştır.