Depremlerde Güvenlik Sorunları ve Polislik Hizmetleri - Akbaş, Mehmet (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Afet çalışmaları, belirli bir afet türünün ilgili ülkedeki bireyler, toplum ve kurumlar üzerindeki etkilerini anlamayı hedefler. Bu çalışma, deprem afetinin bir kamu hizmeti olan polislik üzerine etkileri ile polis teşkilatlarının deprem afetlerinde üstlendiği rolleri Türkiye örneğinde incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda ilk etapta farklı ülkelerdeki deneyimlerden genel bir çerçeve elde edilmeye çalışılmış, akabinde Türk Polis Teşkilatının mevcut afet yönetimi bürokrasisi içerisindeki kurumsal temsili ve bunun uygulamadaki yansımaları ortaya konmuştur. Çalışma kapsamında ele alınan önemli bir husus ise polislerin ve polis teşkilatlarının afetler esnasında ve sonrasında karşılaştıkları mesleki ve bireysel etkiler olmuştur. Özellikle ABD örneğinde detaylı bir inceleme alanına sahip olan afet sonrası travmatik etkiler ve bunların kaynakları ile muhtemel çözüm yolları çalışmanın temel gündem maddelerinden birisi olmuştur. Çalışma kapsamında elde edilen bilgilerden hareketle, zamanı halen tam olarak bilinemeyen bir afet türü olan depremlerde polis teşkilatlarının rolünün hem kamusal hizmetin kalitesi hem de bu mesleği icra edenlerin mesleki nitelikleri açısından artırabilmesi için dinamik bir deprem öncesi hazırlık sürecinin elzem olduğu anlaşılmıştır.