Deprem Afetinde Kadınların Deneyimleri - Kelebek Küçükarslan, Görkem (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Kadınların biyolojik cinsiyetleri nedeniyle erkeklerden daha incinebilir durumda olduğu görülmektedir. Bu çalışmada deprem afetinde kadınların fizyolojik, psiko-sosyal, ekonomik ve politik boyutlardaki deneyimlerini anlamaya odaklanılmıştır. Kadınlar, şiddet, güvenlik, yoksulluk, psikolojik sorunlar, barınma, beslenme gibi çok çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Toplumsal cinsiyete duyarlı olmayan afet politika ve uygulamalarının kadınların incinebilirliklerini derinleştirdiği ve aktif özne olarak görmekten ziyade pasif kurbanlar olarak algılanabilmektedirler. Bu bakış açısının değişmesi ve kadınların güçlenebilmeleri için toplumsal cinsiyete duyarlı afet müdahalesi ve uygulaması için adımların atılması gereklidir.