Deprem Sonrası Çocukların Karşılaşabileceği Psikososyal Riskler ve Sosyal Hizmet - Türk, Ahmet; Bilican Gökkaya, Veda (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Depremler yalnızca yapısal bir yıkım meydana getirmekle kalmamakta aynı zamanda bireyleri sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan da pek çok riskli durumla karşı karşıya bırakmaktadır. Meydana geldiği yerlerdeki tüm bireyleri etkileyen deprem özellikle çocukları daha derinden etkilemektedir. Şüphesiz halihazırda yetişkinlere nazaran duygusal hassasiyetlerinin daha yüksek olması, bilgi ve deneyimlerinin yetişkinlere kıyasla daha az olması, yetişkinlerden daha fazla güven ve korunma ihtiyacı duymaları, fiziksel dayanıklıklarının daha düşük olması ve yetişkinlere bağımlı olmaları gibi nedenlerden dolayı savunmasız durumda olan çocuklar, deprem sonrasında ciddi psikososyal riskler karşısında dezavantajlı duruma düşmektedirler. Dolayısıyla depremden sonra çocukların karşılaşabileceği psikososyal riskler karşısında özel olarak korunması gerekmektedir. Bu bağlamda savunuculuk, vaka yönetimi, terapötik yaklaşım, kaynak yönetimi ve arabuluculuk rolleriyle ön plana çıkan sosyal hizmet uzmanları hem çocuk koruma sistemlerinin hem de afet yönetim sürecinin önemli bir bileşeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal hizmet uzmanları, sonuçları itibariyle travmatik bir olgu olan deprem sonrasında mesleki müdahalelerle çocukların psikososyal riskler karşısında korunması adına oldukça önemli sorumluluklar yüklenmektedir. Çocukların duygusal ve psikososyal ihtiyaçlarının değerlendirilmesinde, uygun destek hizmetlerinin sağlanması ve kaynakların yönetiminde, çözüm odaklı terapötik uygulamaların gerçekleştirilmesinde, çocukların toplumla bağlarının yeniden kurulmasında, ailelere destek sunarak çocukların güvenli ve destekleyici bir çevrede yetişmelerine yardımcı olunmasında sosyal hizmet uzmanları mesleki uygulamalar gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla bu bölümde deprem sonrasında çocukların karşılaşabilecekleri psikolojik ve sosyal riskler ile çocukların bu risklere karşı korunmasında sosyal hizmet uygulamaları ele alınmıştır.