Depremden Sonra Kayıp, Öfke, Yas Süreci Yönetimi ve Müdahalesi - Ervüz, Cezmi; Özler Ervüz, Feyza (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
6 Şubat 2023’te Türkiye’yi vuran yıkıcı depremle birlikte depremin görüntüleri uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek. Yaşanan süreç insanların bilişsel, duygusal, fiziksel ve sosyal alanlarında büyük değişimlere sebep olmuştur. Bu tür afetler ani ve sarsıcıdır. Afet sırasında veya sonrasında kaygı, üzüntü, öfke veya keder gibi çeşitli duyguları hissetmek normaldir. Etkiler ve tepkiler hemen olabileceği gibi bir süre sonra da ortaya çıkabilir, bireylerin ruh hali doğal olarak çok fazla dalgalanabilir. Depremlerde yaşanan ölümün genellikle aniden ve beklenmedik bir şekilde gerçekleştiği göz önüne alındığında, doğal afet sırasında sevilen birinin kaybı özellikle travmatik ve üzücüdür. Travmatik bir olay meydana geldiğinde deneyimlenen ilk duygu şok ve dehşettir. Afete maruz kalan bireylerin kaygılarını azaltma, temel gereksinimlerini giderme, güvenlik, kayıp ve yasla baş edebilmeleri için psiko-sosyal desteğe ihtiyaçları vardır. Afetlerin sıklıkla kayıp ve trajediyle sonuçlandığı göz önüne alındığında, kitabın bu bölümünde deprem sonrası kayıp ve yas olgusu anlatılmaktadır. Öncelikle depreme verilen yaygın tepkiler, deprem sonrası ruh sağlığı sorunlar anlatılmaktadır. İkinci olarak, yas süreci, yas yönetimi ele alınmış ve son olarak da yasla başa çıkmak, afet tedbirleri başlıklarına değinilmiştir.