Afet Olgusu: Tanımı, Türleri ve Etkileri - Bilican Gökkaya, Veda (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Afet, maddi ve manevi kayıplara neden olan olayları anlatmak üzere kullanılan bir kavramdır. Afetler doğal nedenlerden kaynaklanabildiği gibi insanların eylemlerinden veya hem doğa hem insan etkileşiminden de meydana gelebilmektedir. Dünya genelinde her yıl oluşan yüzlerce afet nedeniyle pek çok can kaybı yaşanmakta sosyal, ekonomik ve psikolojik anlamda pek çok olumsuzluk ortaya çıkmaktadır. Afetler yalnızca afetzedeleri değil dolaylı yoldan tüm toplumu etkileyerek ikincil mağduriyetlere de neden olmaktadır. Doğadan kaynaklı afetler içerisinde en sık karşılaşılan afet türü depremdir. Türkiye konumu ve jeolojik yapısı gereği deprem kuşağında yer almaktadır. Arap ve Avrasya arasında levhaların sıkıştırması nedeniyle oluşan ve kilometrelerce devam eden fay hatları, neredeyse tüm yerleşim yerlerini etkilemekte, zaman zaman gelişen depremlerde ağır can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Bunun en acı ve son örneği 6 Şubat 2023 yılında peş peşe yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerdir. Aynı gün içerisinde yaklaşık dokuz saat arayla 7 üzerinde şiddetle oluşan deprem 11 ilde yıkıma neden olmuş, depremler 50.000’nin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Depremler nedeniyle 1 milyona yakın insan, yaşadıkları bölgeyi terk etmek mecburiyetinde kalmıştır.