Göçmenlerle Çalışma ve Etik - Artan, Taner; Altundal, Ümran (Göç ve Sosyal Hizmet, 2023)
Göç ve sosyal hizmet mesleğinin arasındaki tarihsel bağlamda göçün beraberinde getirdiği çeşitlilik, kültürel yetkinlik gibi kavramlar mesleğin etik ilkelerini de etkilemiştir. Sosyal hizmette göç ve etik, sosyal hizmet uzmanlarının danışanlarına daha iyi hizmet verebilmek için anlaması gereken karmaşık ve sürekli değişen politika ve uygulama konusudur. Göç politikaları, göç ile gelen nüfusun haklar statüsünü belirlediği için sıklıkla sosyal hizmet uygulamasına müdahale etmektedir. Bu açıdan göçmen gruplarla çalışırken göçmenlerle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatın dikkate alınması önemlidir. NASW Etik Kuralları ise, kültürel yetkinliğin ve dışlanmış bireyleri ve grupları güçlendiren kültürel olarak bilgilendirilmiş hizmetlerin sağlanmasının önemini vurgulamaktadır. Ancak sosyal hizmet uzmanları baskıya, ırkçılığa, ayrımcılığa ve eşitsizliklere karşı mücadele ederken bazen birçok etik sorunla karşılaşması kaçınılmaz olabilmektedir. Sonuç olarak, sosyal hizmet uzmanlarının göçmenlerle çalışmayı etkileyen yasal ve sosyal hizmet konularının, danışanlarının haklarını ve ihtiyaçlarını etkileyen politikaların ve uygulamalarına yön veren etik değerlerin farkında olmaları gerekmektedir. Kültürel yetkinliği teşvik ederek ve baskıya, ırkçılığa, ayrımcılığa ve eşitsizliklere karşı harekete geçerek sosyal hizmet uzmanları, göçmen gruplara daha iyi hizmet verebilir ve onların refahını artırabilir. In the historical context between migration and the social work profession, concepts such as diversity and cultural competence brought about by migration have also affected the ethical principles of the profession. Migration and ethics in social work are complex and ever-changing issues of policy and practice that social workers need to understand in order to better serve their clients. Migration policies often interfere with social work practice as they determine the rights status of migrant populations. In this respect, it is important to consider national and international legislation on migrants when working with migrant groups. The NASW Code of Ethics emphasizes the importance of cultural competence and the provision of culturally informed services that empower marginalized individuals and groups. However, social workers may sometimes encounter many ethical problems while struggling against oppression, racism, discrimination and inequalities. As a result, social workers need to be aware of the legal and social work issues that affect working with migrants, the policies that affect the rights and needs of their clients, and the ethical values that guide their practice. By promoting cultural competence and taking action against oppression, racism, discrimination and inequalities, social workers can better serve migrant groups and improve their well-being.