Göçmenlerin Eğitim İhtiyaçları ve Okul Sosyal Hizmeti Üzerine - Bilge, Mehmet (Göç ve Sosyal Hizmet, 2023)
Göç, insanların geçici veya kalıcı olarak bulundukları yerden başka bir yere gittikleri bir süreçtir. Bu süreç sadece mekân değişikliği ile sınırlı olmayıp aile ve iş yaşamı ile eğitim hayatı gibi ekonomik, sosyo-kültürel birçok alanda kendini göstermektedir. Bu değişiklikler özellikle birçok göçmen ve sığınmacı bireyler için adaptasyon ve uyum süreci gerektirmektedir ve gelinen ülkede bir yaşam kurmakta zorluk oluşturmaktadır. Ancak gelinen noktada yaşanan bu değişimlerden hareketle oluşturulacak olumlu birtakım politikalar tam tersi bir etki meydana getirerek adaptasyon ve uyum sürecine pozitif katkı sunmaktadır. Göç alanında oluşturulan politikalarda öncelik kadın, yaşlı, engelli ve çocuk gibi dezavantajlı konumda olması muhtemel gruplar üzerinde olmalıdır. Özellikle çocuklar üzerinde göç sürecinin bıraktığı etkiler, gelecek yaşamının şekillenmesi noktasında etkilidir. Dolayısıyla göçmen çocuklara olan bakış açısı sadece bugünün bireyleri şeklinde olmayıp, gelecekte de toplum içerisinde yer alan ve toplumu şekillendirecek bireyler perspektifinden olmalıdır. Göçmen ve sığınmacı çocukların gelinen ülkedeki adaptasyon ve uyum ile sosyalleşme sürecine katkı sunacak en önemli alan ise eğitimdir. Eğitim hayatı çocuk ve gençlerin gelecekteki yaşamları adına önemli bir unsurdur. Ancak göçmen ve sığınmacı çocuklar için eğitim hayatında da birtakım zorluklar bulunmaktadır. Bu zorluklar başta sosyal dışlanma, eğitim hayatına uyum, dil sorunu, ekonomik zorluklar ve gelinen ülkenin kültürel yapısına hakim olmama olarak sıralanabilir. Bu bölümde çocukların yaşadıkları sorunlar ele alınıp birbirleri ile olan tetikleyici noktaları keşfedilerek, bu sorunlar okul sosyal hizmeti bağlamında ele alınacaktır. Migration is a process in which people move temporarily or permanently from one place to another. This process is not only limited to a change of location but also manifests itself in many economic and socio-cultural areas such as family and work life and educational life. These changes require a process of adaptation and adjustment, especially for many migrants and asylum-seekers, and create difficulties in establishing a life in the country of origin. However, some positive policies to be created based on these changes at the point of arrival have the opposite effect and make a positive contribution to the adaptation and harmonization process. Priority in migration policies should be given to groups that are likely to be disadvantaged such as women, the elderly, the disabled and children. Especially the effects of the migration process on children are effective in shaping their future lives. Therefore, the perspective of migrant children should not only be as individuals of today, but also as individuals who will take part in the society and shape the society in the future. The most important area that will contribute to the adaptation, cohesion and socialization process of migrant and asylum-seeking children in the country of origin is education. Education is an important element for the future lives of children and young people. However, there are some difficulties for migrant and asylum-seeking children in education life. These difficulties can be listed as social exclusion, adaptation to education life, language problems, economic difficulties and not mastering the cultural structure of the country of origin. In this section, the problems experienced by the children will be discussed and their trigger points with each other will be explored and these problems will be discussed in the context of school social work.