Göçmenlerin Psikososyal İhtiyaçları ve Türkiye’de Sunulan Sosyal Hizmetler - Lotfi, Sayra; Arslankoç, Sinem (Göç ve Sosyal Hizmet, 2023)
Göç olgusu, en temel anlamıyla bireylerin bir coğrafyadan başka bir coğrafyaya hareket etmesidir ve tarihsel süreç içerisinde birçok toplum göç olgusuna maruz kalmaktadır. Çünkü bireyler veya gruplar, psikososyal, ekonomik veya kültürel sebepler doğrultusunda kendi yerleşim yerlerinden ayrılmakta ve başka bir yerleşim yerine gitmektedir. Böylece ister negatif iste pozitif yönleri olsun göç olgusu, yeryüzünde bulunan tüm insanları etkilemekte, insanlığın varoluşundan itibaren devam etmekte ve birçok ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. Bu ihtiyaçlar, psikososyal denilen çok boyutlu ve karmaşık ihtiyaçlar olarak ön plana çıkmaktadır. Bu ihtiyaçların giderilmesi noktasında ise pek çok disiplin bulunmakta ve bu disiplinerin başında sosyal hizmet gelmektedir. Sosyal hizmet disiplini bilgi, beceri ve değer temelinde uygulamalarını gerçekleştirerek, göçmenlerin ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; göçmen bireylerin sahip olduğu psikososyal ihtiyaçların neler olabileceğini belirlemek ve bu ihtiyaçların giderilmesi noktasında yapılabilecek sosyal hizmet uygulamalarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle göçmen bireylerin ihtiyaçları psikolojik, sosyal ve ekonomik olarak sınıflandırılmakta ve bu ihtiyaçların neler olabileceği belirlenmektedir. Daha sonra bu ihtiyaçlara ilişkin sahada yapılan sosyal hizmet uygulamalarına yer verilmektedir. The phenomenon of migration, in its most basic sense, is the movement of individuals from one geography to another, and many societies are exposed to the phenomenon of migration in the historical process. Because individuals or groups leave their own settlements and go to another settlement in line with psychosocial, economic or cultural reasons. Thus, the phenomenon of migration, whether it has negative or positive aspects, affects all people on earth, continues since the existence of humanity and brings many needs with it. These needs come to the fore as multidimensional and complex needs called psychosocial. At the point of meeting these needs, there are many disciplines and social work comes first among these disciplines. Social work discipline tries to meet the needs of immigrants by performing its applications on the basis of knowledge, skills and values. In this context, the main purpose of the study is; The aim of this study is to determine what the psychosocial needs of immigrant individuals may be and to reveal the social work practices that can be done to meet these needs. For this purpose, firstly, the needs of immigrant individuals are classified as psychological, social and economic, and what these needs might be is determined. Then, social service practices in the field related to these needs are included.