İklim Değişikliği ve Bilişsel Psikoloji - Şahin, Gökhan (Güncel Psikoloji ve Sosyoloji Araştırmaları III, 2023)
İklim değişikliği, dünya genelinde insanlar ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olan ve çoğunlukla insan faaliyetleri kaynaklı olarak atmosferdeki sera gazı miktarındaki artışa bağlı iklimsel değişim sorunudur. Bu iklimsel değişim kısa süreli ya da hafif etkileri olan değişimler değil, tüm gezegeni ve elbette insanlarla birlikte tüm canlıları hayati şekilde etkileyen bir problemdir. Problemin ortaya çıkışında ve olası çözüm süreçlerinde başrol olan insanı araştıran bilim psikoloji alanında çalışmalar yapılsa da, daha fazla ve kapsayıcı çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır. İnsanların bu soruna nasıl tepki verdiklerini, problemi nasıl algıladıklarını, bu karşılık olarak nasıl davrandıklarını ve problemin çözümü konusunda nasıl motive olacaklarını anlamakla ilgili çalışmaların odağı psikoloji bilimidir.