Çocuklarda Yüzme Eğitiminin Etkileri - Miyaç, Meral (Spor Bilimleri V, 2023)
İnsanlar tarih boyunca yüzmekte olup, tarihi Libya çölünde Gilf Kebir yaylasında Yüzücüler Mağarasına dayanmaktadır (Çetin, 2021). Yüzme, suyun kaldırma kuvvetinin etkisiyle, ayakların ve ellerin hareket etmesiyle vücudun suda ilerlemesi ile yapılan bir spordur (Adıyaman, 2006). Bu branş kafa, kollar ve bacakların uyum içerisinde ve kademeli hareketlerin sürdürülmesiyle gerçekleştirilmektedir (Mooney ve ark, 2016). Yüzme branşında dört adet teknik bulunmaktadır. Bunlar “kurbağalama, serbest, sırt üstü kelebek” teknikleridir (Sönmez ve ark., 2020). Yüzme sadece spor amacıyla değil, vücudun gelişimi, sağlığı ve rekreaktif amacı ile de yapılmaktadır. Yüzme esnasında organizmadaki kas gruplarının tamamı aktif şekilde çalışır. Çok az kuvvet harcanarak mesafe alınabilen bir spordur. Ayrıca yüzmede güven duygusu ve disiplinde gelişmektedir (Bozdoğan ve Özüak 2003). Yüzme, birçok ülkede en çok gerçekleştirilen egzersiz biçimlerindendir. Her yaşta tercih edilirken, iskelet ve kas sisteminde stres meydana gelmesine neden olması açısından ağırlık çalışmalarına gerek duymadan fiziksel aktivitelerle iyi bir kardiyovasküler dayanıklılığa neden olmaktadır (Çelebi, 2008). Yüzme, bireyde; “sürat, beceri, dayanıklılık, esneklik, koordinasyon, kondisyon” gibi motor yeteneklerin gelişmesine yardımcı olur. Yüzmenin yatay biçimde gerçekleşmesi açısından, kalp ve dolaşım sistemi rahatça çalışmaktadır (Urartu, 1994). Bundan dolayı diğer branşlardan oldukça fazla kalori harcanması nedeniyle, kasların dengeli ve simetrik biçimde gelişmesine katkısı vardır (Bozdoğan, 2003). Yüzmenin insan hayatında çok değerli bir konumu vardır. Tek başına spor olarak düşünmemek gerekir. Yüzme, rehabilitasyon, güç edinme, boş zaman değerlendirme ve kasların dengeli ve simetrik şekilde gelişimine katkı sağlar. Bu sporda her kas grubu çalışır. Su içinde az çabayla yüzüldüğünde bile az kuvvet harcanarak basit şekilde hareket edilebilir (Bozdoğan ve Özüak, 2003). Yüzme, çok erken yaşlarda başlanıp, ilerde sürdürülebilen, yaralanmaları minimum düzeye düşürebilen ve sağlıklı zamanlarda uygulanabilen, engel durumu olan bireylerinde uygulayabileceği temel bir spora dalıdır (Altay, 2004). Başlangıç yüzme eğitiminde, yüzme havuzları önemli bir etkendir. Bütün yüzme havuzu bulunan tesislerde bulunması gerekmektedir. Yüzme antrenmanlarına yeni başlayanlar için, ilk önce havuz kullanımı ve temizlik ile ilgili kuralların kavraması gerekir (Sweetenham, 2003). Çocuklarda yüzme eğitimi son derece önem arz etmektedir. Havuzda güvenliğin sağlanması ve yeterince yüzme ekipmanları bulundurulmalıdır (Sweetenham ve Atkinson, 2003). Sonuç olarak; Çocuklarda yüzme eğitiminin fiziksel, fizyolojik, zihinsel ve kültürel gelişimi desteklediğini, psikolojik açıdan iyi oluş, sosyalleşme, sağlıklı olma, boş zaman değerlendirme gibi özelliklere de olumlu etki ettiği söylenebilir. Bu nedenle çocukların erken yaşlarda yüzme sporuyla tanışmaları onların hayat boyu bu olumlu sonuçlardan faydalanmalarını sağlayabilir