Direnç Antrenmanlarına Uyum Yanıtları - Korkmaz Eryılmaz, Selcen (Spor Bilimleri V, 2023)
Vücudun egzersize yanıt verdiği fizyolojik süreç adaptasyon veya uyum olarak tanımlanır. Her fizyolojik değişken, belirli egzersiz programına spesifik bir şekilde adapte olur. Farklı yüklenmelerde oluşan uyum yanıtlarının bilinmesi, arzu edilen performans gelişimini sağlayacak özel antrenmanların planlanmasında önem kazanır. Kuvvet veya ağırlık antrenmanı olarak da bilinen direnç antrenmanları, kasın maksimal kuvvetini, gücünü, dayanıklılığını geliştirmek ve kitlesini arttırmak için en etkili egzersiz metodu olarak tanımlanır. Antrenmanın şiddeti, antrenmanın kapsamı, antrenmanın sıklığı, kasın kasılma tipi, egzersiz seçimi, egzersizlerin sıralaması, setler arası dinlenme süreleri, tekrarlama hızı gibi akut program değişkenlerinde yapılacak manipülasyonlar ile istenilen adaptasyonlar sağlanabilmektedir. Kas gücü ve kuvvetindeki artış, nöral aktivasyonda gelişmelere, kasın kesit alanının artmasına ve kas yapısında ve morfolojisindeki değişikliklere atfedilmektedir.