Et Endüstrisine Güncel Alternatifler: Et Analogları ve Yapay Et - Babaoğlu, Ali Samet; Ünal, Kübra (Gıda İşleme ve Üretiminde Yenilikçi Teknolojiler, 2024)
Küresel nüfus artışı ve demografik değişiklikler, protein talebinde önemli bir artışa neden olmaktadır. Et, diğer hayvansal gıdalara kıyasla yüksek biyolojik değer ve besleyicilik özelliklere sahiptir; ancak bu durum bazı endişelere yol açmaktadır. Sağlık endişeleri ve yükselen et fiyatları, et endüstrisinin alternatif protein kaynaklarına yönelmesini teşvik etmektedir. Tüketiciler, tarımsal üretimin olumsuz etkilerine karşı daha duyarlı hale gelmiş, iklim bilinci ve çevre hassasiyeti artmıştır. Hayvan refahı endişeleriyle birleştiğinde, bu durum yenilikçi yaklaşımları gerekli kılmaktadır. Ayrıca hayvansal ürünlerin üretimi için geniş tarım arazilerinin kullanılması, su ve enerji gibi kaynakların büyük miktarlarda tüketilmesi ekosistem üzerine olumsuz etkileri artırmaktadır. Bu nedenle, olumsuz çevresel etkileri azaltmak amacıyla alternatif çözümler araştırılmalı ve geliştirilmelidir. Bu bağlamda, günümüzde geleneksel et üretimine alternatif olarak et analogları ve yapay et üretimi önemli bir rol oynamaktadır. Bu bölümde, geleneksel et üretimi için potansiyel alternatifler olan et analogları ve yapay et üretimiyle ilgili bilgiler ele alınmıştır. Global population growth and demographic changes lead to a significant increase in protein demand. Meat, compared to other animal-derived foods, possesses high biological value and nutritional characteristics; however, this situation raises certain concerns. Health worries and rising meat prices encourage the meat industry to turn towards alternative protein sources. Consumers have become more sensitive to the negative effects of agricultural production, with an increased awareness of climate and environmental issues. When combined with animal welfare concerns, this situation necessitates innovative approaches. Moreover, the utilization of extensive agricultural lands for the production of animal products, along with the substantial consumption of resources such as water and energy, exacerbates adverse effects on ecosystems. Therefore, alternative solutions need to be researched and developed to reduce these negative environmental impacts. In this context, alternatives to traditional meat production, such as meat analogs and artificial meat, play a significant role. This section discusses information related to meat analogs and artificial meat production as potential alternatives to conventional meat production.