Pnömotoraks - Akman, Canan (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Pnömotoraks, akciğerin bir kısmının veya tamamının kollapsına neden olacak şekilde plevral alanın içinde hava olmasından kaynaklı bir durum olarak tanımlanır. İlk olarak 19. Yüzyılda tanımlanmıştır. Patofizyolojide toraks içindeki yer alan negatif basıncın kaybolması veya pozitif basıncın olması yer alır. Spontan veya travmatik (iyatrojenik ve iyatrojenik olmayan), katamenial nedenlerden kaynaklı olabilir. Semptomlar anlam verilemeyen nefes darlığı, göğüs ağrısı şikayetinden, kardiyopulmoner kollapsa kadar değişkenlik gösterebilir. Tanı klinik durumla beraber kombine olarak destekleyici görüntüleme tetkiklerini içerir. Tedavi genellikle semptomları hafifletmek ve nüksleri önlemek amaçlı cerrahi veya cerrahi olmayan yaklaşımları içermektedir.