Akut Astım Krizi - Bozatlı, Satuk Buğra Han (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Astım solunum yolunun ataklarla seyreden kronik hastalığıdır. Her yaştan insanı etkileyebilir. Etiyolojisinde genetik yapı ve çevresel faktörler etkilidir. Acil servise başvuru şekli genellikle nefes darlığı ve hışıltılı solunum ile karakterizedir. Çoğunluğu medikal tedavi ile hızla düzelir. Tedaviye yeterli cevap alınamayan bazı özel durumlarda yoğun bakım şartlarında tedavi edilmesi gerekir. Uzun dönem tedavisi ve rehabilitasyonunda medikal tedaviye ek olarak allerjen faktörlerden de uzak durulması, kişiye özel astım eylem planının düzenlenmesi önemlidir.