Acilde Ventriküler Aritmi Yönetimi - Hosseinzadeh, Mandana (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Ventriküler ritm bozuklukları veya aritmiler (VA), otomatisite artışı ve/veya re-entry gibi yollarla görülen antitelerdir. Sıklıkla taşikardik durumlar olmakla birlikte bradiaritmi şeklinde de ortaya çıkabilirler. VA tanısı konulan olgularda en sık etiyoloji iskemik kalp hastalıkları ve akut koroner sendromlardır. Ventriküler taşikardi ve diğer aritmilerde öncelikle bunlar dışlanmalıdır. Yönetimde tetikleyicilerin belirlenip giderilmesi, stabilizasyon öncelikli olmakla birlikte, şok ve/veya kalp yetersizliği gibi yaşamsal komplikasyonların olasılığının ortadan kaldırılması, sinüs ritminin sağlanması esastır. Uzun dönemde izlem ve komplikasyonların tedavisi için kardiyoloji ve diğer branşlarla iletişim önemlidir.