Kalp Yetmezliği ve Akut Akciğer Ödemi - İşcan Er, Betül (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Kalp yetmezliği kalbin yapısal veya işlevsel bozukluğundan kaynaklanır. En yaygın nedenleri ise; koroner arter hastalığı, hipertansiyon, kapak hastalıkları, aritmiler, kardiyomyopatiler, konjenital kalp hastalıkları, enfeksiyonlar, infiltratif hastalıklar, nöromusküler hastalıklar ve metabolik hastalıklardır. İlk tanı konulduktan sonra ortalama olarak her yıl bir kez hastaneye yatmaktadırlar. Hastaneye yatışların çoğunluğunu kardiyovasküler dışı nedenler oluşturmaktadır. Miyokard enfarktüsü, arteriyel hipertansiyon, koroner arter hastalığı, diabetes mellitus, alkol kötüye kullanımı, kronik böbrek hastalığı, kardiyotoksik kemoterapi öyküsü olan hastalarda ve ailesinde kardiyomyopati veya ani ölüm öyküsü olanlarda kronik kalp yetmezliği tanısı daha olasıdır. Akut pulmoner ödem akciğer tıkanıklığı ile ilgilidir. Eğer endike ise üç tedaviye başlanmalıdır. İlk olarak, sürekli pozitif hava yolu basıncı, non-invaziv pozitif basınçlı ventilasyon veya yüksek akışlı nazal kanül şeklinde oksijen başlanmalıdır. İkinci olarak, IV diüretikler uygulanmalıdır ve üçüncü olarak, sistolik kan basıncı yüksekse, sol ventrikül art yükünü azaltmak için IV vazodilatörler verilebilir.