Akut Koroner Sendromlar: Acil Servis Yönetimi - Sivil, Ramazan (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Akut koroner sendromlar (AKS) acil servise başvuruların en sık nedenleri arasındadır (1). Çok hızlı bir şekilde tanısı koyulduktan sonra hastaların acil serviste tedavisini başlatmak gerekir. Çünkü akut koroner sendromlarda tedavinin erken başlaması kurtarılabilir kalp kası dokusu açısından önem taşımaktadır (2-5). Genel kabul görmüş Elektrokardiyogram (EKG) bulgularına göre AKS’ı ST-segment yükselmeli miyokard infarktüsü (STEMI), ST-segment yükselmesi olmayan miyokard infarktüsü (NSTEMI) ve kararsız anjina (unstabil angina pectoris, USAP) şeklinde sınıflayabiliriz. USAP ve NSTEMI arasında tedavi bakımından fark olmadığı için STEMI ve NSTEMI olarak iki farklı yönetim şeklinde bahsedilecektir. Bölüm içerisinde aksi belirtilmedikçe NSTEMI tabiri hem NSTEMI hem de USAP hastalarını kapsamaktadır.