Ateşli Çocuğa Yaklaşım - Özcanlı Çay, Özlem (Semptomdan Tanıya Aciller, 2023)
Ateş, patolojik uyaranlara yanıt olarak vücut sıcaklığının normal günlük periyodik değişimin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Çocuklarda ateşe yol açma olasılığı en yüksek olan patolojik uyaran enfeksiyondur. Normal vücut ısısı yaş, fiziksel aktivite, gün içindeki zaman dilimi, ölçüm yerine göre değişir. Bebekler ve küçük çocuklar genellikle büyük çocuklardan ve yetişkinlerden daha yüksek vücut ısısına sahiptir. Bu, daha büyük yüzey alanı-vücut ağırlığı oranı ve bebeklerin ve küçük çocukların daha yüksek metabolik hızı nedeniyledir. Bazı durumlara ait ateş tanımları aşağıda belirtilmiştir: ∗ Üç aylıktan küçük sağlıklı bebekte ateş 38,0°C (rektal yolla ölçümle) olarak tanımlanır. ∗ 3- 36 aylık çocuklarda ateş 38,0-39,0°C (rektal yolla ölçümle) olarak tanımlanabilir ve odağı olmayan ateşte vücut ısısının 39,0°C ve üzerinde (rektal yolla ölçümle) olması endişe vericidir. ∗ 36 aydan büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ateş, 37,8-39,4°C (oral yolla ölçüm) ateş olarak tanımlanabilir ve 39,5°C üzeri endişe vericidir. ∗ Nötropenik hastalarda ateş, tek oral ölçümün 38,3°C ve üzeri olması, bir saatten uzun süreyle 38-38,2°C seyretmesi veya 12 saatlik bir süre boyunca >38°C üzerinde iki yükselme olarak tanımlanır. ∗ Aksiller yolla tek bir ölçümde ≥37,7°C veya bir saatten uzun süreyle ≥37,4°C saptanması ateş olarak tanımlanır