Pediatrik Üroloji ile İlgili Sendromlar - Garayev, Rahib (Ürolojide Sendromlar, 2023)
Pediatrik yaş grubunda karşılaşılan genetik sendromların önemli bir bölümü, renal ve genitoüriner sistem anomalileriyle birlikte seyreder. Bu sendromlar, sadece belirli organ sistemlerini değil, çoğunlukla çoklu sistemleri etkileyen kompleks yapılar sunar. Bu bölümde, nadir görülen fakat klinik olarak oldukça önemli olan; Prune Belly, Rubinstein-Taybi, Vacterl, Wagr, Hand-Foot-Genital, Opitz-G, Wolf-Hirchhorn, Denys-Drash ve Frasier Sendromu gibi çeşitli sendromların ürogenital sistem üzerindeki etkileri ele alınmaktadır. Bahsi geçen sendromlar, doğuştan böbrek malformasyonlarından hipospadiasa, vezikoüreteral reflüden kriptorşidizme kadar geniş bir patolojik yelpazede bulgular ortaya koyar. Bu bulgular, tanı, tedavi ve uzun dönemli izlem açısından multidisipliner yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.