Yoga/Meditasyon - Ramazanoğlu, Mehmet Nezir (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kanser, dünya çapında her yıl en yaygın morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Kanser ve tedavisi; depresyon, anksiyete, yorgunluk, ağrı, bulantı/kusma, bilişsel güçlük, bağışıklık sistemi baskılanması gibi şikayetlere neden olur. Bu şikayetler hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Kanser tedavisindeki gelişmeler hastalıkla mücadelede önemli kazanımlar sağlasa da, hem hastalığın hem de tedavilerin neden olduğu şikayetlerle mücadele etmek için hastaların alternatif ve tamamlayıcı tıbbi tedavilere başvurma oranı her geçen gün artmaktadır. Yoga ve meditasyon, fiziksel ve zihinsel sağlığın farklı yönlerini geliştirmek için bu süreçte kullanılan uygulamalardan biridir. Cancer is one of the most common causes of morbidity and mortality annually worldwide. Cancer and its treatment; It causes complaints such as depression, anxiety, fatigue, pain, nausea/vomiting, cognitive difficulty, and immune suppression. These complaints significantly reduce the quality of life of patients. Although advances in cancer treatment have provided significant gains in the fight against the disease, the rate of application of alternative and complementary medical treatments by patients to combat the complaints caused by both the disease and the treatments is increasing day by day. Yoga and meditation are some of the practices used in this process to improve different aspects of physical and mental health