Akupunktur Tedavisi - Şen, Gülin Alkan (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Dünya genelinde geleneksel ve alternatif tıp kullanımı hızla artmaktadır. Kanser hastalarının özellikle yaşam kalitesindeki artış üzerindeki beklentileri, hastalığın doğası, kültürel köken gibi bireysel faktörler ve kimi zaman bu hizmetlere daha kolay ulaşılabilirlik bu tedavilere ilgiyi onkoloji alanında da hızla arttırmaktadır. Akupunktur tedavisi geleneksel Çin Tıbbı’nda yaklaşık 2500 seneden beri kullanılan alternatif bir tedavi yöntemidir. Aku (iğne) ve punktur (batırma) kelimelerinin birleşmesinden oluşan akupunktur, vücuttaki çeşitli anatomik noktalara ince, metalik steril iğnelerin batırılmasını içeren bir yöntemdir. Onkolojide akupunktur kullanımı yeni ve gelişmekte olan bir araştırma alanıdır. Dünyada birçok kapsamlı kanser merkezi akupunkturun kanserde semptom yönetimi üzerine etkilerini gösteren araştırmalar yapmaktadır. Bu bölümde akupunkturun onkolojideki kullanım alanları, etkinliği ve kanser hastalarında kullanımında ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri özetlenmiştir. Globally, the use of traditional and alternative medicine is expanding at a rapid rate. Individual factors, including the nature of the disease, cultural background, and occasionally improved accessibility to these services, as well as the expectations of cancer patients with regard to an improvement in their quality of life, substantially raise the interest in these treatments within the field of oncology. Acupuncture has been used as an alternative treatment modality in traditional Chinese medicine for approximately 2500 years. Acupuncture, derived from the Latin terms acus (needle) and puncture (prick), is a method of therapy characterised by the insertion of sterile, thin metallic needles into specific anatomical locations throughout the body. Oncology and acupuncture applications are a growing and novel field of study. Numerous comprehensive cancer centres worldwide undertake research investigating the potential of acupuncture as a symptom management strategy in cancer. A summary of the areas of application of acupuncture in oncology, as well as its efficacy and potential adverse effects in cancer patients, is provided in this section.