İncir (Ficus Carica) - Kocaaslan, Erkam (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kanser, yaygın bir küresel sağlık sorunu olup, geleneksel tedavilerin toksisite ve direnç gibi temel zorluklar nedeniyle yenilikçi tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duymaktadır. Taze ürün tüketiminin azalması ile kanser riski arasında dikkate değer bir ilişki bulunmaktadır. Bu bağlamda, Ficus carica, kanser tedavisi ile ilişkilendirilen karmaşıklıklara çözüm getirme potansiyeliyle ön plana çıkmaktadır.Özellikle, F. carica'nın meyve lateksi, çeşitli kanser hücre hatları üzerinde proliferasyonu engelleme ve apoptozu tetikleme kapasitesini göstererek in vitro ortamda güçlü anti-kanser etkiler sergilemektedir. Kapsamlı araştırmalar, F. carica'nın NF-κB/IL-6/STAT3, PI3K/Akt/mTOR ve Bcl-2 gibi önemli sinyal yollarını etkileyerek çeşitli kanser türlerine karşı etkinliğini açığa çıkarmaktadır.Ancak, F. carica'nın terapötik potansiyelini tam anlamıyla kullanabilmek için karmaşık mekanizmalarının daha derinlemesine anlaşılması zorunludur. Ayrıca, umut verici in vitro sonuçlarının klinik uygulamalara çevrilmesi için daha fazla kapsamlı klinik denemelere ihtiyaç vardır. Belirli bitki parçalarından elde edilen izole bileşenler ve yenilikçi formülasyonların kapsamlı bir şekilde araştırılması, F. carica'nın anti-kanser özelliklerinin anlaşılmasını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda kanser tedavisinde etkili bir şekilde kullanılabilmesinin yolunu açacaktır. Cancer, a pervasive global health concern, necessitates innovative treatment approaches due to the inherent challenges of traditional therapies, marked by issues like toxicity and resistance. A notable correlation exists between reduced consumption of fresh produce and an augmented risk of cancer. In this context, Ficus carica emerges as a promising candidate for therapeutic interventions, showcasing its potential to address the complexities associated with cancer treatment.Specifically, F. carica's fruit latex exhibits robust anti-cancer effects in vitro, demonstrating its capacity to impede proliferation and induce apoptosis across various cancer cell lines. Comprehensive research illuminates the efficacy of F. carica against a spectrum of cancers, influencing pivotal signaling pathways such as NF-κB/IL-6/STAT3, PI3K/Akt/mTOR, and Bcl-2.However, to fully harness the therapeutic potential of F. carica, a more profound comprehension of its intricate mechanisms is imperative. Additionally, the translation of promising in vitro results to clinical applications necessitates further rigorous clinical trials. A comprehensive exploration into isolated compounds and innovative formulations derived from specific plant parts will not only enhance our understanding of F. carica's anti-cancer properties but also pave the way for its effective utilization in cancer therapy.