Kanserler ve Cinsel Sağlık - Beydağ, Kerime Derya (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsellik, yaşamın önemli bir parçasıdır ve sağlıklı bireylerde olduğu gibi kanserli bireylerde de cinselliğin sürdürülmesi önemlidir. Kanser tanısı ve tedavisi nedeniyle oluşan fiziksel, duygusal, sosyal ve manevi etkiler hastaların cinsel fonksiyonunu etkileyebilmektedir. Kanser tanısı ve tedavisi cinsel istek, orgazm ve cinsel doyum da dâhil olmak üzere cinselliğin tüm aşamalarını etkileyebilmektedir. Sağlık çalışanlarının hastalara kanser sürecinde ortaya çıkabilecek olası cinsel sorunlar ve çözümü hakkında danışmanlık vermesi hastaların bu süreci daha rahat geçirmesine olanak sağlayacaktır. Cinsel sorunların erken dönemde saptanabilmesi için cinsel sorunlara neden olan durumların sağlık çalışanları tarafından bilinmesi ve hastaların cinsel fonksiyonlarının rutin olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.