Yaşlılık ve Cinsel Sağlık - Sel, İlayda and Hotun Şahin, Nevin (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Doğumda beklenen yaşam süresinin artmasıyla, toplumdaki bireylerin yaşlılık döneminde geçirecekleri zaman uzamaktadır. Yaş almak iyilik halinin olması durumunda büyük bir başarı olarak kabul edilebilse de bireylerin işlevsel bağımsızlığı azalmakta ve diğer kişilere olan bağımlılıkları artmaktadır. Aynı zamanda yaşlılık sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir ve bakıma ihtiyaç da aynı oranda artmaktadır. Yaşlanmayla birlikte genellikle fiziksel rahatsızlıklar, kognitif ve psikiyatrik bozukluklar üzerine odaklanılarak cinsel sağlık göz ardı edilmektedir. Ancak yaşlılıkta oluşan fiziksel ve sosyal değişimler kişilerde cinsel sağlıkla ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Hemşireler, yaşlılarda cinsel sağlığın geliştirilmesinde kritik bir role sahiptir. Hemşireler cinsel sağlığı bireylerin genel sağlığından ayrı düşünmemeli ve mutlaka değerlendirmelidir. Yaşlı bireylerin cinsel işlevlerini sürdürmelerine ve genel yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yönelik eğitim ve danışmanlık vermelidir.Bu bölümde uluslararası ve ulusal literatür incelenmiş olup yaşlılıkta cinsellik ve cinselliğe olan bakış açısı açıklanmış, cinsel sağlığı etkileyen faktörler derlenmiş, tüm bunlara yönelik hemşirelik bakımı incelenmiş olup bu konuda sağlık profesyonellerine yönelik güncel bir kaynak sunulması amaçlanmıştır.