Menopoz ve Cinsel Sağlık - Sel, İlayda and Hotun Şahin, Nevin (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Menopoz overlerin üreme fonksiyonlarının azalması sonucu menstruasyonun kalıcı olarak sonlanmasıdır. Menopoz döneminde östrojen azalmasına bağlı kadınlarda birtakım vazomotor, genitoüriner, kas-iskelet sistemi, kardiyovasküler sistem, cilt ve vücut algısında değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler sonucunda cinsel isteğin azalması, disparoni, vajinismus, cinsel ilişkiden kaçınma, libido ve orgazm sorunları ortaya çıkabilir. Tüm bunlar kadınlarda evlilik uyumunu ve yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Yaşam süresinin artmasıyla birlikte kadınların yaşamlarının üçte birini menopoz döneminde geçirmeleri nedeniyle bu dönemde cinsel sağlıklarını iyileştirmeye yönelik yaklaşımlar yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlayacaktır. Bu anlamda sağlık personellerine özellikle hemşirelere büyük görevler düşmektedir. Hemşireler cinsel sağlığı geliştirmek için kadınlara dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, kegel egzersizleri, yeterli uyku ve dinlenme, eş ile iletişim, düzenli cinsel ilişkinin önemi ve cinsel sorunlar konusunda eğitim ve danışmanlık vermelidir.Bu bölümde uluslararası ve ulusal literatür incelenmiş olup menopozal dönemde cinsellik açıklanmış, cinsel sağlığı etkileyen faktörler ve yaşanan sorunlar derlenmiş, tüm bunlara yönelik hemşirelik bakımı incelenmiş olup bu konuda sağlık profesyonellerine yönelik güncel bir kaynak sunulması amaçlanmıştır.