Kadına Yönelik Cinsel Şiddet ve İstismar - Kurt, Nuray; Doğan Yüksekol, Özlem (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Kadına yönelik şiddet ve istismar; oldukça karmaşık ve çok boyutlu olarak kabul edilen, önemli bir halk sağlığı problemi ve öncelikli olarak çözülmesi gereken kadın sağlığı sorunlarının başında yer almaktadır. Cinsel şiddet, kadının iradesi dışında, kadına yönelik olarak gerçekleştirilen; sözlü ve fiili olarak yapılan taciz, ilişki kurma, tecavüz olaylarını kapsamaktadır. İstismar ise, sömürü, sapkınlık, saldırganlık, kötü muamele gibi eylemlerle birlikte yaralama, şiddet ve tecavüz gibi çok farklı eylemleri de kapsamaktadır. Kadına yönelik cinsel şiddet ve istismar, fizyolojik veya psikolojik yönden birçok sağlık soruna yol açmakta ve yüksek oranda morbidite ve mortaliteye de neden olmaktadır. Kadına yönelik gerçekleştirilen cinsel şiddet ve istismar bir halk sağlığı önceliği olup, multidisipliner bir ekip ile mücadele gerektirmektedir. Bu ekibin en önemlilerinden olan sağlık profesyonelleri, şiddet ve istismar mağdurlarına ve uygulayanlara yaptıkları müdahalelerle, istismar, şiddet ve etkilerinin azaltılmasında büyük rol oynarlar.