Stres Yönetimi - Çağ, Ayşenur (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Stres kavramı “bedenin, kendisine yönelik herhangi bir baskıya verdiği tepki” olarak tanımlanmaklaberaber kelime anlamı “zorlanma, gerilme ve baskı” şeklinde ifade edilmektedir. Hayatımızda birçokfarklı durumla karşılaşırız ve bu farklılıklara, baskı unsurlarına karşı kendi durumumuzu korumave/veya uyum cabasına girişiriz. Çevremizden veyahut kendimizden kaynaklı bu gerilimlere verdiğimiztepkiler stresi oluşturmaktadır. Kaynak ne olursa olsun stres bizim için hem ruhsal hem bedenselyönü kapsayabilen aşırı uyarılma halidir. Stres, hayatımızdan tamamen çıkarmamız gereken bir tepkiolmamakla beraber maruz kalma derecesi önemlidir. Maruziyet dozu ve suresi stresin içeriğini olumluve olumsuz olarak değerlendirmemize sebep olmaktadır. Mesela insanın hayatına yon veren birçokdeğişim stres eşliğinde alınan kararlar, verilen tepkilerle şekillenmektedir. Stres, bireye mücadeleazmi veren, direnme ve zorluklarla baş etmeyi kolaylaştıran duygusal, fiziksel ve zihinsel bir tepkidir.Çoğu başarının arkasında stresle desteklenen bir çalışma bulunmakla beraber başarısızlıklarınarkasında da bazen stresle baş edememe problemi de bulunmaktadır. The concept of stress is defined as "the body's reaction to any pressure directed at it" and literally means "strain, tension and pressure" We encounter many different situations in our lives and we try to protect and/or adapt to these differences and pressures. The reactions we give to these tensions arising from our environment or ourselves constitute stress. Regardless of the source, stress is a state of overstimulation that can cover both mental and physical aspects. Although stress is not a reaction that we should completely eliminate from our lives, the degree of exposure is important. The dose and duration of exposure causes us to evaluate the content of stress as positive or negative. For example, many of the changes that shape a person's life are shaped by decisions and reactions to stress. Stress is an emotional, physical and mental response that gives the individual the determination to struggle and makes it easier to resist and cope with difficulties. While behind most successes there is a work supported by stress, behind failures there is sometimes the problem of not being able to cope with stress.