Stok Yönetimi - Arslan, Miray; Şar, Sevgi (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Stok yönetimi en genel anlamıyla bir işletmedeki stokların planlanması ve kontrol edilmesi sürecidir. Her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de stok yönetimi sağlık kurumlarının verimli ve etkin yönetimi için büyük önem arz etmektedir. Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir ve kaliteli bir şekilde sunulması tıbbi ürünler, medikal cihazlar, gıda takviyeleri gibi pek çok sağlık ürününün gerektiği zamanda, gerekli miktarda ve koşullarda, ihtiyacı olan bireylere ulaştırılmasına bağlıdır. Bu bağlamda, sağlık bakım ürünlerine ilişkin stokların etkili bir şekilde yönetimi sağlık bakımı hizmetlerinin sunumunda hayati önem taşımaktadır. Sağlık hizmetleri tedarik zincirinde ilaç üreticileri ile son kullanıcı olan hastalar arasındaki bağlantının kurulması noktasında toplum eczaneleri kilit rol oynamaktadır. Ülkemizde birinci basamak sağlık kuruluşlarından biri olan toplum eczanelerinde hizmet sunmakta olan toplum eczacıları ve eczane destek personelleri mesleki becerileri ile işletme becerilerini bir arada kullanarak sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunumunu sağlamaktadır. Bu bölüm kapsamında öncelikle stok kavramı, stok yönetimi ve temel stok modelleri genel hatlarıyla ele alınmış, ardından eczane teknikerlerinin stok yönetiminde görev ve sorumlulukları değerlendirilmiştir.