Kalp Kapak Cerrahisi Sonrası Myra Estrin Levine’in Koruma Kuramına Göre Hemşirelik Bakımı: Vaka İncelemesi - Kulaksızoğlu, Havvane (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Hemşirelik kuramları; hemşirelikle ilgili kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişkileri açıklayarak hemşirelikte ortak bir dil kullanılması ve hemşirelikte bilimsel bilginin kullanılmasını sağlamakla birlikte farklı bakış açıları ve araştırmalar için bilimsel bir temel oluşturmaktadır. Kuramlar hemşirelik uygulamalarında hasta bakımı kalitesini artırmakta iyileşme sürecini hızlandırmakta ve hemşirelik mesleğinin bilimsel sürecini hızlandırmakta güçlü rol oynamaktadır. Hemşire kuramcılar hastalara verilen bakım hizmetinin etkili sonuçlarını görmek ve profesyonel hemşirelik bakımları ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirmek adına bazı kuramlar ortaya atmışlardır. Türkiye’de ve dünyada kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları ölüm nedeni olarak ilk sırada yer almaktadır. Kalp Kapak ameliyatları sonrasında hastanın yoğun bakım ünitesindeki takip ve bakım süreci oldukça önemlidir. Levine Koruma Kuramı’nda iyileşmeyi kolaylaştıran bir ortam sağlanması ve çevrenin hasta yararına düzenlenmesi gerekliliğine önem vermiştir ve bireyin iç ve dış çevreye adaptasyonu üzerine temellendirilmiştir. İç çevre fizyolojik ve patolojik olayları içerirken; dış çevreyi ise algısal, işlemsel ve kavramsal olarak ele almıştır. Bu olguda; İleri Derecede Mitral Kapak Yetmezliği ve Triküspid Kapak Yetmezliği tanılarından dolayı Mitral Kapak Replasmanı ve Triküspit Annuloplasti ameliyatı yapılan hastanın yoğun bakım ünitesinde yattığı süreçte tedavisi ve hemşirelik bakımının yapılabilmesi için Myra Estrin Levine’ in Koruma Kuramı’na göre bakımı planlanmıştır. Bakım sonuçlarına göre; bu olguda hastaya koruma kuramı uygulanarak hemşirelik bakımı verilmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Nursing theories provide a common language in nursing and the use of scientific knowledge in nursing by explaining the concepts related to nursing and the relationships between these concepts, and theories provide a scientific basis for different perspectives and research in nursing. Theories provide a scientific basis for different perspectives and research in nursing. Theories play an important role in improving the quality of care provided to patients in nursing practice, in accelerating the healing process and in accelerating the scientific process of the nursing profession. Nurse theorists have put forward some theories in order to see the effective results of the care given to patients and to evaluate the relationships between professional nursing care and practices. In Turkey and in the world, cardiovascular diseases are the most common cause of death. After heart valve operations, the follow-up and care process of the patient in the intensive care unit is very important. Levine's Conservation Theory emphasises the importance of creating a healing environment and regulating it for the patient's benefit. The theory is based on the individual's adaptation to both internal and external environments. The internal environment includes physiological and pathological events, while the external environment is perceptual, procedural and conceptual. Nursing care was provided to a patient who underwent Mitral Valve Replacement and Tricuspid Annuloplasty surgery due to advanced Mitral Valve Failure and Tricuspid Valve Failure during hospitalisation in the intensive care unit. The care was planned according to Myra Estrin Levine's Conservation Theory. The results of the care were beneficial for the patient.