Yoğun Bakımda Hasta Yakınlarında Görülen Ruhsal Sorunlar - Polat, Selda (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Bu bölüm, yoğun bakım ünitelerinde kritik durumda olan hastaların yakınlarının yaşadığı ruhsal sorunlara odaklanmaktadır. Yoğun bakım ortamının karmaşıklığı, hastanın bilincinin kapalı olması ve iletişim eksikliği gibi faktörler, hasta yakınlarının stres, korku ve umutsuzluk gibi duygular yaşamasına neden olmaktadır. Bu durum, hasta yakınlarının çeşitli başa çıkma stratejileri kullanmasını gerektirir, bunlar arasında bilgi edinme, endişelerini ifade etme ve meşgul edici aktivitelerle uğraşma bulunmaktadır. Hastanın durumunun belirsizliği ve kritik olması, aile üyelerinin stres düzeyini artırabilir ve kriz yaşamalarına neden olabilir. Bu nedenle, sağlık profesyonellerinin hasta yakınlarının ihtiyaçlarını anlaması, iletişimi güçlendirmesi ve destek sağlaması önemlidir. Hastaların yakınları için bilgiye erişim, destek alabilme ve karar alma süreçlerine katılması ruhsal sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, hasta yakınlarının ruhsal sağlığını korumak için sağlık profesyonelleri ve aile arasında işbirliği ve etkili iletişim önemlidir. This section focuses on the psychological problems experienced by relatives of patients in intensive care units (ICU). Factors such as the complexity of the ICU environment, the patient's loss of consciousness and lack of communication can lead to feelings of stress, anxiety and hopelessness among family members. This situation requires family members to use various coping strategies, including seeking information, expressing concern and engaging in distracting activities. The uncertainty and critical nature of the patient's condition can increase family members'; stress levels and lead to crises. Therefore, it is important for healthcare professionals to understand the needs of the patient's family, strengthen communication and provide support. Providing family members with access to information, support and involvement in decision making can help prevent psychological problems. In conclusion, collaboration and effective communication between healthcare professionals and families are important in maintaining the mental health of patient relatives.