Hipertermi –Hipotermi - Gezer, Nurdan; Çinar, Halise (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Yoğun bakım ünitelerinde hipertermi ve hipotermi sık karşılaşılan durumlardandır. Yoğun bakımda tedavi gören hastalarda ateş oranı %70’dir. Ateşin görülme nedenleri arasında altta yatan birçok hastalık ve/veya cerrahi girişim ve birçok invazif tanısal ve tedavi girişimi uygulanması yer almaktadır. Ateş aslında bir infeksiyon belirtisi değil, inflamasyon belirtisidir. Ateş, infeksiyondan çok inflamatuar cevap başlatma yetisi olan herhangi bir doku hasarına karşı oluşan cevaptır. Bu da aslında YB ünitelerindeki hastaların % 50’sinde herhangi bir infeksiyon olmadığı halde ateşinin görülmesini açıklayabilir. Ancak yetişkin yoğun bakım ünitelerine kabul edilen kritik hastalarda ateş yaygın olarak mortalitenin artmasıyla ilişkili görülmektedir. Hasta için hayatı tehdit eden bir durum olması sebebiyle hemşirelerin; ateşin tipini, belirti ve bulgularını doğru tanımlaması gerekmektedir. Yoğun bakım ünitesinde ateşin tanımı, epidemiyolojisi, etiyolojileri, tanısal değerlendirmesi önemlidir. Hemşirelik bakımında amaç vücut sıcaklığını normal değerlere indirmek ve korumaktır. Tedaviler sırasında hemşire hastayı titreme açısından yakından takip etmelidir. Hipotermi, bedenin merkezi sıcaklığının 36 ° C altında olması olarak tanımlanmaktadır. Yetersiz giyinme ve daha önceden hipotermi öyküsünün bulunması hipoterminin gelişmesini kolaylaştırıcı etmenlerdir. Yenidoğanlar, çocuklar ve yaşlılarda hipotermi ölümcül düzeye varacak kadar tehlikeli olabilir. Yanı sıra alkol ve santral sinir sistemini baskılayan ilaçlar da hipoterminin gelişmesini kolaylaştırmaktadır. Metabolizmada yavaşlama, kardiak aritmi, hipotansiyon, hipopne, dehidratasyon, koma, ilaç klirensinde değişiklikler, anemi, heomokonsantrasyon, trombositopeni, granülositopeni, ileus, pankreatit, hiperglisemi, pnömoni, sepsisde hipotermi sebeplerindendir. Cerrahi girişim geçiren hastalarda da ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında hipotermi gelişmektedir. Hipotermi hayatı tehdit eden ciddi bir durum olduğu için erken tanılanması ve hızlı müdahale edilmesi için hemşirelerin hipotermi ve hipotermiye bağlı komplikasyonlar açısından dikkatli olmaları gerekmektedir. Hipertermi ve hipotermi yoğun bakımlarda mortaliteye neden olan önemli ciddi sorunlar olması nedeni ile hemşireler tarafından konunun önemi bilinmeli ve kanıta dayalı uygulamalar ile vücut sıcaklığının normal seviyelerde kalması sağlanmalıdır. Hyperthermia and hypothermia are common conditions in intensive care units. The rate of fever in intensive care unit patients is 70%. The causes of fever include many underlying diseases and/or surgical interventions and many invasive diagnostic and therapeutic procedures. Fever is actually not a sign of infection but a sign of inflammation. Fever is a response to any tissue damage that is capable of initiating an inflammatory response rather than an infection. This may explain the fact that 50% of patients in ICUs have fever even though they do not have any infection. However, in critically ill patients admitted to adult intensive care units, fever is commonly associated with increased mortality. Since it is a life-threatening condition for the patient, nurses should correctly define the type, signs and symptoms of fever. The definition, epidemiology, etiology and diagnostic evaluation of fever in the intensive care unit are important. The aim of nursing care is to reduce and maintain body temperature to normal values. During treatments, the nurse should closely monitor the patient in terms of shivering. Hypothermia is defined as a central body temperature below 36°C. Inadequate dressing and a history of hypothermia are factors that facilitate the development of hypothermia. In newborns, children and the elderly, hypothermia can be dangerous enough to be fatal. In addition, alcohol and drugs that suppress the central nervous system also facilitate the development of hypothermia. Slowdown in metabolism, cardiac arrhythmia, hypotension, hypopnoea, dehydration, coma, changes in drug clearance, anaemia, heomoconcentration, thrombocytopenia, granulocytopenia, ileus, pancreatitis, hyperglycaemia, pneumonia, sepsis are among the causes of hypothermia. Hypothermia develops before, during and after surgery in patients undergoing surgical intervention. Since hypothermia is a serious life-threatening condition, nurses should be careful about hypothermia and hypothermia-related complications for early diagnosis and rapid intervention. Since hyperthermia and hypothermia are important serious problems that cause mortality in intensive care units, the importance of the issue should be recognised by nurses and it should be ensured that body temperature remains at normal levels with evidence-based practices.