Kök Kanallarının Lazerle Dezenfeksiyonunda Güncel Yöntemler - Kuloğlu, Bircan; Doğan Çankaya, Tülin (Güncel Endodonti Çalışmaları V (Bahar), 2024)
Kök kanal tedavisinin temel amaçlarından biri kök kanal sisteminin etkili şekilde dezenfeksiyonunun sağlanmasıdır. Geleneksel yöntemler bu hedefe her zaman ulaşamamaktadır ve başarısızlığa yol açmaktadır. Lazerler ile yapılan irrigasyon aktivasyonu (LAİ) yüksek enerji içeriği ve spesifik özellikleri nedeniyle kök kanal sisteminin dezenfekte edilmesi için önerilmiştir. LAİ kök kanallarında kavitasyon ve akustik dalgalanma oluşturma prensibine dayanır. Endodontide LAİ ile ilgili son gelişmeler, Er:YAG lazer ile pulpa odasına yerleştirilen fiber ucun kullanıldığı kök kanallarında baloncuklar ve şok dalgaları oluşturan fotonla indüklenmiş fotoakustik akış (PIPS) ve çökmüş baloncuklar tarafından yayılan şok dalgalarını artırmayı amaçlayan şok dalgası ile geliştirilmiş emisyon fotoakustik akış (SWEEPS) tekniğidir. One of the main goals of root canal treatment is to achieve effective disinfection of the root canal system. Traditional methods do not always achieve this goal and lead to failure. Laser-activated irrigation (LAI) has been proposed to disinfect the root canal system due to its high energy content and specific properties. LAI is based on the principle of creating cavitation and acoustic fluctuations in the root canals. Recent developments of LAI in endodontics are photon-induced photoacoustic streaming (PIPS), which creates bubbles and shock waves in the root canals using a fiber tip placed in the pulp chamber with an Er:YAG laser, and shock wave enhanced emission photoacoustic streaming (SWEEPS), which aims to enhance the shock waves emitted by collapsed bubbles.