Çocuklarda Yeme Bozuklukları - Leblebici, Ayben (Güncel Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları VII (Bahar), 2024)
Yeme bozuklukları insanlığın varoluşudan günümüze süregelen fizyolojik, psikolojik ve sosyal işlevi etkileyen, hayati risk oluşturabilen durumlardır. Obezite, depresyon, intihar girişimleri ve mortalite oranlarında artışına neden olabilen yeme bozukluklarının toplumda görülme sıklığı artmakta ve başlangıç yaşı düşmektedir. Yeme bozukluklarının tanımları ve tanı kriterleri Amerikan Psikiyatri Derneği’nin yayınladığı Zihin Hastalıklarının Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’nda (DSM) belirtilmiştir. Yaygın görülen ve ölümcül olabilen yeme bozukluklarının erken tanısında, tedavi ve rehabilitasyon sürecinde sağlık profesyonellerinin anahtar rolleri vardır.