Yanık Vakalarında Beslenme Tedavisi - Bozkurt, Tubay (Beslenme ve Hemşirelik, 2023)
Yanık; cilt ve cilt altı dokularının sıcak, elektrik, radyoaktif ve kimyasal maddelerle teması nedeniyle meydana gelen yaralanmalar olarak tanımlanır. Yanık yalnızca cilt yüzeyini etkileyen bölgesel bir durum olmayıp, sürekli bakım ihtiyacı olan, hızlı ve yeterli yönetim gerektiren travmatik bir olaydır. Yanık vakalarında bozulan cilt bariyeri nedeniyle cilt yüzeyinden mikro besin, mineral, protein, sıvı ve elektrolit kayıpları meydana gelmekte, özellikle yara iyileşmesi esnasında metabolizmada yüksek miktarda enerji ihtiyacı doğmaktadır. Gelişen bu durumlar yanık hastasının tedavi ve bakımında beslenme desteğini, tedavinin önemli bir bileşeni haline getirmektedir.